„Zeměráj se snaží potěšit zneklidněnou duši dnešního člověka pohledem na rozkvetlé louky, archaickou vesničku mezi jabloněmi, chůzí naboso v trávě či cachtáním v potůčku,“ říká Kateřina Havránková ze společnosti ArcheVia, která zážitkový park provozuje.
Návštěvníci se mohou zapojit do každodenních pracovních činností v raně středověké vesnici a součástí areálu je i kilometr dlouhá stezka naboso – jediná svého druhu v České republice. Je tvořená přírodními materiály a doplněná řadou zábavných i naučných stanovišť.

Připraveno je rovněž archeologické naleziště, krytá herna, bludiště, lukostřelnice a navíc dobrodružná cesta s hledáním tajemných symbolů, které skrývají záhadu ukrytého pokladu.
„K letošním novinkám patří například vybudované myší bludiště, několik nových herních prvků a těsně před dokončením je dobrodružná úniková hra,“ doplňuje informace Kateřina Havránková. Každý víkend čeká navíc na návštěvníky zajímavý program.
Zeměráj je místem pro české děti a jejich rodiny. Více než sto herních prvků, zábavných i naučných úkolů a hlavolamů je vytvořeno tak, aby se do hry a řešení zapojila celá rodina a mohla si tak užít vzácný čas naplno prožité pospolitosti i dobrodružství společného objevování. A pokud rodiče právě nemají náladu na aktivní hrátky, děti se spokojeně zabaví i bez nich.
Zeměrájem již během loňské zkušební sezóny prošly tisíce spokojených návštěvníků a byl Českou centrálou cestovního ruchu zařazen mezi pět finalistů celorepublikové soutěže o nejlepší turistické atraktivity v domácím cestovním ruchu.
Speciální víkendové programy na červenec:
12. – 13. července - Škola lovu
Lovecká průprava v postupech lovu zvěře v raném středověku. Vyzkoušet si můžete střelbu z luku na pevný i pohyblivý terč, hod oštěpem, vrh kamenem a další dovednosti raně středověkých lovců.
19. – 20. července Naši jedli kaši - víkend věnovaný středověkému kuchtění
Prožijte jeden den s obyvateli raně středověké vesnice. Společně s nimi si můžete vyzkoušet přípravu dobových pokrmů a proniknout do světa zvláštních chutí našich slovanských předků. Základem jejich každodenního jídelníčku byly kaše – obilné, luštěninové, ovocné i masové, zelené, bílé i černé. Ze studených kaší se dále připravovaly kaše smažené v podobě různých knedlíčků zalitých omáčkami, smetanou či medem. Své znalosti o středověké přípravě jídel si můžete navíc ověřit řešením zábavných úkolů a otázek.
26. – 27. července - Dny fantazie
Pod vedením zkušené lektorky můžete tvořit vlastní umělecká díla z různých přírodních materiálů, v historické vesnici si vyzkoušet stará řemesla, vyrobit nádobu na hrnčířském kruhu, kouzelný amulet nebo utkat ozdobný náramek. Svým výrobkem pak můžete udělat radost někomu z vašich blízkých, nebo jím obdarovat strom splněných přání v přírodní svatyni Zeměráje.